Ελαιόλαδο με βότανα (υλικά)

httpproximace1.wordpress (12)

Θα παρασκευάσουμε στην τάξη μας αρωματισμένο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας κυρίως αρωματικά φυτά φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, φλούδες εσπεριδοειδών.

Τι θα χρειαστούμε

  1. 500ml ελαιόλαδο, κατά προτίμηση βιολογικό

  2. Ένα γυάλινο μπουκάλι καλά πλυμένο με ζεστό νερό και στραγγισμένο. Καλό είναι το μπουκάλι να κουμπώνει με φελλό και όχι με πώμα.

  3. Βότανα ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας σε μικρές ποσότητες. Τα βότανα για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους πρέπει να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα (αν και τα αποξηραμένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν). Αν είναι φρέσκα τα πλένουμε πάρα πολύ καλά και τα στραγγίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα.

Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

2-3 κλαδάκια δενδρολίβανου ή θυμάρι ή βασιλικό ή εστραγκόν ή δίκταμο ή 5-6 φύλλα δάφνης

Μπαχαρικά:

2-3 ξυλάκια κανέλας, 5-6 καρφάκια γαρίφαλα, 20 κόκκοι μαύρου πιπεριού με 5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλιά σπόροι κύμινου, 1 κουταλιά σπόροι μάραθου

Άλλα:

Φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 4 μικρές καυτερές κόκκινες πιπεριές

Ιδέες για μείγματα :

  1. 3 κλαδάκια δεντρολίβανο, 1 σκελίδα σκόρδο, 8 κόκκους πιπέρι

  2. 4 φύλλα δάφνης, 2 ξυλάκια κανέλας, 1 κουταλάκι γαρύφαλλο

  3. 3 κλαδάκια ρίγανη, φλούδα ενός λεμονιού, 1 κουταλάκι πολύχρωμο πιπέρι

  4. βασιλικός, ξύσμα λεμονιού, τσίλι πιπεριά

  5. δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο

  6. άνηθος, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο

  7. μαντζουράνα, θυμάρι, ρίγανη

  8. ρίγανη, σκόρδο, πιπεριά καυτερή, λεμονοθύμαρο

Διαλέξτε μια από τις παραπάνω ιδέες ή κάντε τον δικό σας συνδυασμό και φέρτε τα υλικά στο σχολείο για να αρωματίσουμε το λάδι.

Σχολιάστε