Ομάδες σε δράση

httpproximace1.wordpress (16)Οδηγίες για την εργασία με τα αρωματικά φυτά και βότανα

Αφού μελετήσω το φύλλο εργασίας με τις ερωτήσεις, παίρνω τον φάκελο, το σημειωματάριό, το μολύβι, τη φωτογραφική μηχανή και καταγράφω ότι ενδιαφέρον μου πουν και ό,τι μου δείξουν οι άνθρωποι από τους οποίους διάλεξα να πάρω πληροφορίες για το φυτό που ερευνώ. Επίσης παρατηρώ προσεκτικά και φροντίζω καθημερινά το φυτό που διάλεξα να φυτέψω μέχρι να μου ζητηθεί να το φέρω στο σχολείο.

Η συλλογή πληροφοριών για το φυτό που ερευνώ θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Την καρτέλα του φυτού μου όμως θα την έχω έτοιμη νωρίτερα. Το αργότερο μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Μόλις ολοκληρωθεί η συλλογή πληροφοριών θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των ομάδων. Για κάθε ομάδα 4 μαθητών θα χρειαστούν 4 συναντήσεις για την επεξεργασία των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί.

Στις επόμενες συναντήσεις θα δημιουργήσω κάτι σχετικό με τα αρωματικά φυτά και βότανα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου.

Μερικές ιδέες:

α) Έναν πίνακα με αποξηραμένα φυτά.

β) Ένα φυτολόγιο

γ) Ένα ομαδικό παραμύθι, τραγούδι, ποίημα, αίνιγμα,.. με θέμα τα φυτά

δ) Μια συλλογή βοτάνων σε διάφανα πουγκάκια με ετικετούλες

ε) Κάρτες με βότανα

στ) Πορτοκάλια με γαρύφαλλα……….

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. Τις καρτέλες των φυτών θα τις χρησιμοποιήσουμε σε παιχνίδια. Θα μπορούσε κάποιος να μας τις πλαστικοποιήσει για να μη μας χαλάσουν;

________________________________________________________________________________

Έχετε μαζέψει πληροφορίες για το φυτό που φυτέψατε. Ήρθε η ώρα να τις γράψετε στο δισέλιδο που θα πάρετε. Εκτός από τις πληροφορίες μπορείτε να ζωγραφίσετε ή να κολλήσετε σ’ αυτό φωτογραφίες από το φυτό σας.

Στην καταγραφή των πληροφοριών θα σας βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας σας.

Ήδη ένα παιδί από κάθε ομάδα έχει πάρει το δισέλιδο. Φροντίστε για τη συνάντηση της ομάδας σας. Προσέξτε να μη γράψετε τίποτα στο περιθώριο, εκεί που έχω τσακίσει τις σελίδες.

Είμαι ενθουσιασμένη με τη δουλειά σας μέχρι τώρα. Πιστεύω πως θα τα πάτε θαυμάσια.

Καλή συνεργασία!

________________________________________________________________________________

Την Τρίτη 9-12-2014 θα φέρετε στο σχολείο το φυτό σας μαζί με ένα κείμενο με τις παρατηρήσεις, τις μετρήσεις, τις φωτογραφίες και τις σκέψεις σας, σχετικά με την πορεία της ανάπτυξής του.

Έχει ολοκληρωθεί η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών για τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτέψατε. Φτιάξατε θαυμάσια βιβλία!

Στις επόμενες συναντήσεις σας με οδηγό την έμπνευση και τη φαντασία σας θα δημιουργήσετε κάτι σχετικό με τα αρωματικά φυτά και βότανα.

Περιμένω τις καλλιτεχνικές σας δημιουργίες μέχρι και τη Δευτέρα 22-12-2014.

Καλή επιτυχία!

___________________________________________________________

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟΥ

Προετοιμασία

  1. Συλλέγουμε προσεκτικά τα αρωματικά φυτά και τα βότανα. Κόβουμε μέρος του βλαστού ή και ολόκληρο το βλαστό προσέχοντας να μην το ξεριζώσουμε.
  1. Τα αποξηραίνουμε. Για το σκοπό αυτό τα τοποθετούμε ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού. Μεγάλη απορροφητικότητα έχει το χαρτί της εφημερίδας σε αντίθεση με τα γυαλιστερά χαρτιά. Κάθε φυτικό τμήμα τοποθετείται μεταξύ 2 ή 3 φύλλων εφημερίδας και επάνω τους βάζουμε ένα βαρύ αντικείμενο, π.χ. τηλεφωνικός κατάλογος ή τόμος εγκυκλοπαίδειας. Οι εφημερίδες πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά π.χ. κάθε 2 ή 3 μέρες για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι την τελική αποξήρανση του φυτού.
  2. Αγοράζουμε από το βιβλιοπωλείο ένα έτοιμο φυτολόγιο ή φύλλα λεπτού λευκού χαρτονιού σε μέγεθος Α3 καθώς και διαφανές ριζόχαρτο.

Κατασκευή

  1. Βγάζουμε προσεκτικά τα αποξηραμένα βότανα από τις εφημερίδες έτσι ώστε να μη κομματιαστούν.
  2. Τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα του Φυτολογίου κάτω από το διαφανές ριζόχαρτο ή στα χαρτόνια, σκεπάζοντάς τα με το διαφανές ριζόχαρτο έτσι ώστε να τυλιχθεί όλο το χαρτόνι.
  3. Προσέχουμε ώστε τα φυτά να μπαίνουν στο Φυτολόγιο με κάποια σειρά. (π.χ. ζαρζαβατικά, τσάγια, φαρμακευτικά….)
  4. Γράφουμε προσεκτικά κάτω από το κάθε βότανο το όνομά του.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Σχολιάστε